Gennemsigtighed med Blockhain

Vanilla worker with a vanilla bean in his hand. Vanilje arbejder med vaniljestang i hånden. Det er bourbon vanilje der tørres

Du kan se alt i vores værdikæde

Det er absolut afgørende for os, at vi kan vise vores samarbejdspartnere og kunder, at de kan stole på os. Og at vi faktisk gør det, vi fortæller om. At vi skaber forandring gennem produktion og handel.

Derfor samarbejder vi med NGO’en Fairfood og bruger deres TRACE-redskab til at dokumentere alle trin i vores værdikæde. Det giver gennemsigtighed for både vaniljebønder, tørrestationer, supermarkeder og ikke mindst vores slutkunder, der med en god smag i munden kan bruge vores vanilje i deres køkken.

Fairfoods TRACE-redskab er baseret på blockchain-teknologi.

Det er faktisk helt unikt, at vi er åbne om, hvad vi betaler vaniljebønderne. Det er normalt hemmeligt, fordi åbenheden gør det sværere for “banditter” at snyde de økonomisk pressede vaniljebønder.

Vi mener, at det er vigtigt at vise, hvad bonden får for vaniljen. Dels for at bekæmpe pres og snyd. Dels for at vores kunder kan se, at det faktisk nytter at træffe bæredygtige valg som forbruger.

Vi vil ikke snyde nogen. Vi vil skabe bedre vilkår for rigtige mennesker gennem produktion og handel.

Hvad er blockchain så lige?

Blockchain er en slags offentlig database, hvor alle transaktioner registreres og er tilgængelig for “læsere”. Det særlige er dog, at man ikke kan ændre i det registrerede, uden at det tydeligt fremgår. 

Forestil dig, at du har en lang række af låste glaskasser med dokumenter/data indeni. Hver kasse indeholder informationer om et enkelt led i værdikæden; fx hvem, der har produceret din vanilje eller hvilken pris vaniljebonden har fået for sin vanilje af os. Når informationen er lagt ind af vaniljebonden, kan det ikke ændres uden, at det kan ses. For låsen registrerer alle åbninger/ændringer. Men glaskassen gør det muligt at se informationerne hele tiden.

I næste kasse ligger så informationen om tørringsprocessen; tid, dato osv. Denne information kan heller ikke ændres efterfølgende, uden det kan ses. 

Hand holding vanilla beans in bulk. Hånd holder vaniljestænger i store mængder

Hvorfor er det smart med blockchain?

Vi giver vores kunder indblik i værdikæden, fordi det understøtter fortællingen om vores produkt og arbejde. En gennemsigtig værdikæde anskueliggør, hvorfor vanilje har en høj pris – og viser, at vores vaniljebønder faktisk får en større del af “vaniljekagen” end det er tilfældet i den konventionelle vaniljeværdikæde.

Det er let at fortælle en god historie. Det svære er at bevise, at den er sand. Det hjælper blockchain os med.

Blockchain gør det muligt for os at være transparente med vores aktiviteter og kunne bevise, at vi ikke snyder, fifler eller gemmer noget af vejen.

I samarbejde med NGO’en Fairfood og deres blockchainbaserede TRACE-værktøj, kan vi dokumentere vores værdikæde uden fusk.